Kalbe Fydalı Lezzetler

Sağlıklı ve uzun bir yaşam hepimizin yegâne beklentisi. Sağlıklı bir kalp damar sistemine sahip olmak bunun ön koşullarından biri. Bunun için de beslenmenin önemini giderek fark ediyoruz. Besinlerin yararlı etkilerini daha fazla öğrenmeye ve ona göre tüketme alışkanlığı edinmeye çalışıyoruz. Çay, kahve, çikolata ve kabuklu yemişler de vazgeçilmezlerimiz arasında. Ama onları tüketirken biraz da tedirginlik duyuyoruz zararlı olabilirler mi diye. Halbuki son yıllarda bu gıdaların hepsinin kalp damar sağlığına olumlu etkilerini gösteren araştırmalar yayınlanıyor. Bu nedenle biraz daha rahat tüketebiliriz. Tabi ki, kalp damar sağlığı için en yararlısının düzenli egzersiz ve dengeli beslenme olduğunu unutmamak kaydı ile.

Çay ve kahve tüketimi: Kültürümüzün vazgeçilmez öğelerinden olan çay ve kahve tüketiminin kalp krizlerini ve inme riskini önlediğine dair araştırma sonuçları yayınlanmıştır. Bu olumlu etkilerin içeriklerinde bulunan flavonoidlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Flavonoidler, antioksidan etki gösterirler. Basitçe açıklamak gerekirse vücudumuzda besinlerin yakılması sırasında, “serbest oksijen radikalleri” denilen, bazı kimyasal maddeler açığa çıkar. Aslında bunların görevi, vücuda zararlı maddeleri oksitleyerek, etkisiz hale getirmektir. Ama serbest oksijen radikallerinin fazlası, vücudun kendi dokularına zarar verir. Kalp hastalıkları ve birçok hastalığın temelinde serbest oksijen radikallerinin zararlı etkileri yatmaktadır. Antioksidanlar ise, bu oksijen radikallerini etkisiz hale getirerek zararlarını önlerler. Vücudumuzda LDL denilen kötü kolesterolün oksidasyona uğraması da kalp hastalıklarının önemli bir tetikleyicisidir. İşte çeşitli gıdalarda bulunan ''Flavonoidler'' adı verilen antioksidanlar, LDL kolesterolün oksidasyonunu da azaltarak kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterebilirler.

Kardiya Tıp Merkezi
Yükleniyor...