Holter Ekg Nedir?
- Holter Ekg (veya ayaktan EKG kayıt cihazı) adını, cihazı geliştiren Amerikalı biyofizikçi Dr Norman Jefferis Holter’den (1914-1983) alır.
- Cihaz taşınabilir şekilde tasarlanmıştır ve 24-48 saat süreyle kalp ritminin takibini ve dökümünü yapan bir testtir. Holter sistemi vücudunuza yapıştırılan elektrotlara bir ara kabloyla bağlanan küçük bir metal kutudur. Cihaz çok hafiftir. Toplam ağırlığı piller dâhil 72 gr.’dır.
Holter Ekg Hastalıklarda Kullanılır?
- Çarpıntı, bayılma, göz kararması gibi yakınmalarda ve ritm bozukluklarının araştırılmasında kullanılır. Eğer bu durumlara neden olan ritm bozukluğu EKG ile saptanabilirse tanınız konmuş olur. Ancak pratikte, ritm bozuklukları dönemsel olma özelliği taşıdığı için EKG’de saptanması zordur. Bu nedenle uzun süreli EKG kayıtları (Holter izlemi) gerekir.
- Ritim bozukluklarını düşündürecek çarpıntı, bayılma şikâyetlerini tesbit etmede
- Ritim veya damar hastalıklarında tedavinin izlenmesinde,
- Kalp atımlarının uzun süreli kayıt edilmesi ile ritim bozuklukları ve gün içinde kalp hızının en yüksek en düşük değerleri saptanabilir, böylece en uygun tedavi şekli saptanır.
- Kişi günlük normal yaşamını sürdürürken cihaz planlanan zaman boyunca kalp elektrosunu kaybeder. Süre sonunda cihaz çıkarılarak alınan kayıtlar bilgisayarda analiz edilir.
- Bu alet sayesinde muayene sırasında görülmeyen fakat gün içerisinde kısa süreli olup geçen çarpıntılar, göğüs ağrıları, baygınlık hissi gibi kalpten kaynaklanan tüm ritm bozuklukları tespit edilebilir.
- Cihaz üzerinizde iken herhangi bir şikâyetiniz (çarpıntı, düzensizlik, duraksama, bayılır gibi olma, sıkıntı hissi vd herhangi bir yakınma) olursa saati ve bulunduğunuz durumu kayıt etmelisiniz.
- Bu durumda şikâyetiniz olduğu saati kaydetmiş olursunuz ve o anki ekg bulguları incelenir. Cihazı taşırken ayrıca küçük bir günlük tutmanızı da istenecek ve o günkü aktivitelerin saatlerini, yemek, uyku, egzersiz vb, yazmanız yeterlidir.
- Takılı olduğu süre içinde oluşacak ritm problemlerini mutlaka yakalar. Ancak bu süre içinde oluşmayan daha seyrek ritm sorunları karşısında ritm holteri testinin yapabileceği bir şey yoktur.
Holter Dikkat Edilmesi Gerekenler;
- Cihaz üzerinizde iken banyo yapmamanız dışında hiçbir aktivite kısıtlaması söz konusu değildir. Herhangi bir ses çıkartmaz ve çok yüksek manyetik alanlar dışında günlük hayatta kullandığınız cihazlardan etkilenmez.
- 24 saatin sonunda cihaz çıkartılır, elde ettiği kayıt bilgisayara aktarılır ve burada analiz edilir. Kayıt süresince kalbinizin tüm elektrik aktivitesini bu yolla görmemiz mümkün
- Belinizde kemerle taşıyabilir veya boynunuza asabilirsiniz.
- Holter tetkikinden önce özellikle doktorunuza almakta olduğunuz ilaçları tetkik öncesinde kesmeniz gerekip gerekmediğini sormalısınız. Holter cihazı takıldıktan sonra özellikle şikayetinizi oluşturan olayları tekrarlayın, örneğin şikayetiniz kahve içince oluyorsa kahve için veya merdiven çıkınca oluyorsa merdiven çıkın gibi uygulayın.
EVENT RECORDER (“olay kaydedici” olarak anılabilir):
- Bu cihaz daha seyrek yakınmaları olan ve bu nedenle 24-48 saatlik kayıtlarla sorunun ne olduğu saptanamayan hastalarda kullanılır. Daha küçük bir cihazdır. Üç adet kabloyla hastanın vücuduna yapıştırılan elektrodlar yoluyla kayıt alır. Bu cihazın farkı, kalp ritmini sürekli izlemesi ancak sadece komut verildiğinde kayıt almasıdır.
- Hasta, yakınması olduğunda cihazın üzerindeki küçük bir düğmeye basarak o sıradaki kalp ritmini cihaza kaydedilmesini sağlar. Cihaz 2-3 hafta süreyle takılı kalabilir. Geceleri vb. hasta tarafından sökülüp çıkarılabilir. Cihaz vücuda takılı halde günlük hayata herhangi bir kısıtlama getirmez (duş almak hariç !).
IMPLANTABLE LOOP RECORDER (vücuda yerleştirilebilen kaydedici) :
- Bazı hastalarda çarpıntı, bayılma vb yakınmalar çok seyrek örneğin bir kaç ayda bir olabilir. Eğer bu yakınmaların önemli olduğu tahmin ediliyor ve bu sıradaki kalp ritminin kaydı gerekiyorsa, “implantable loop recorder” kullanılır. Bu cihaz ince bir çakmak büyüklüğündedir, göğsün sol tarafına kalbe yakın bir bölgede, hemen cilt altına yerleştirilir.
- İşlem lokal (bölgesel) anestezi ile kısa sürede yapılır. Cihaz vücutta 12-18 ay kadar çalışır durumda kalabilir. Cihaz hastanın kalp ritmini sürekli izler, kalp hızı önceden belirlenmiş bir hızın altına düşer veya üzerine çıkarsa cihaz bu sıradaki ritm bilgilerini kaydeder.
- Bu bilgiler daha sonra doktor tarafından telemetrik (uzaktan kumanda cihazına benzer) bir cihazla okunabilir. Gerektiği zaman yine bölgesel anestezi altında yapılacak küçük bir operasyonla cihaz çıkarılabilir.